onsdag 18 januari 2012

Vår Jamaicaweekend

I lördags åkte vi som sagt till Jamaica, efter en kort mellanlandning i Miami (undvik den flygplatsen om ni kan eftersom den inte hör till de mest strukturerade och effektiva av de flygplatser vi varit på). Vårt hotell i Montego Bay låg bara 15 minuter från flygplatsen och på vägen dit hann vi också se lite av staden.

Det här var första gången för oss båda att bo på ett all inclusive hotell och vi är mycket nöjda! Hotellet hade fem restauranger, sex barer, en härlig strand, diverse vattensporter, kvällsunderhållning, ett vattenland, två bubbelpooler, fyra "vanliga" pooler och på det var vi riktigt nöjda med vårt hotellrum. Det var också otroligt skönt att inte behöva tänka på att släpa med sig pengar överallt eller tänka på hur man skulle dricksa eftersom allt sådant redan ingick. 

Jag framför vårt hotell och vår strand. Vår först dag var ganska blåsig!

På hotellet fanns ett vattenland

Mattias smuttar på ännu en go´drink på stranden

Bara att gå och fylla på vinglaset...

... och tallriken hur mycket man ville

En av de sex barerna

Vårt hotellrum med underbar utsikt
 Men att bo på all inclusive har också sina nackdelar, såväl moraliskt som i-landsproblemsmässigt. För egen del så är det lätt hänt att man äter och dricker alldeles för mycket när maten och drycken ständigt står serverad, redo att förtäras... så vi har väl mer eller mindre gått omkring och varit proppmätta större delen av tiden! En annan nackdel är att det är lätt hänt att man fastar på hotellområdet och inte gynnar den lokala ekonomin och småföretagarna, utan istället ger sina pengar till de redan rika hotellägarna. I ett fattigt land som Jamaica, där den absolut största och nästan enda inkomsten är turismen, är det viktigt att turistpengarna kommer lokalbefolkningen till godo genom att exempelvis äta på lokala restauranger, köpa handarbeten, åka med lokala taxibilar istället för hotellshuttle, boka turer via lokala researrangörer osv. Vi gjorde inget av detta (förutom att jag köpte en t-shirt och Mattias köpte ett pringlesrör) så lite dåligt samvete har jag faktiskt.
  
Hus i Montego Bay

Två rastafarikillar
 Så vad har vi lärt oss om Jamaica?
  • Förvånansvärt få personer hade dreadlocks
  • Jamaica är otroligt kuperat och bergigt (till skillnad från ex. Barbados och Bahamas)
  • Bensinpriset är nästan i klass med svenska bensinpriser (men till skillnad från Sverige har Jamaica s k extrem fattigdom)
  • Med de tre fraserna Ya mon, No problem mon och Everything erie kommer man långt
  • Det finns inga problem, bara situationer
  • De jamaicaner vi träffade (på och utanför hotellet) var alla väldigt trevliga, lättsamma och härliga människor!

1 kommentar:

  1. Korrigering: Vi köpte faktiskt 2 glassar och en stor vatten också ;)

    Väldigt skönt att slippa bry sig om betalning på området dock!

    All inclusive kan varmt rekommenderas...

    SvaraRadera