söndag 29 maj 2011

Ja, vad är en sand dollar?

Efter gårdagens inlägg fick vi lite frågetecken på vad en sand dollar är? Det visste inte vi heller innan vi kom hit så jag tänkte försöka mig på att förklara om det är någon mer som inte vet.

Sand dollar kallas även för sea cookie och är närmast besläktad med sjöstjärnan och sjögurkan. Det är alltså ett djur som rör sig på havsbotten med hjälp av hårbeklädda småsmå ben. De lever oftast på väldigt djupt vatten och därför är det oftast skeletten av de döda som hittas på grundare vatten. Det symmetriska mönstret består av porer och skelett och de kan ha en massa olika färger, även om de oftast har hunnit blekas vita av solen när de hittas döda nära stränder.

Levande sand dollar. Här kan man även se deras små hår

Namnet sand dollar har två ursprung. Dels en folksägen som säger att egentligen är mynt som sjöjungfruar tappat, dels var de väldigt lika, i storlek och färg, de dollarmynt som fanns för längesen. De hittas också oftast i sand, eftersom de tycker om att gräva ned sig.

Död sand dollar

De döda som vi hittat var alla väldigt porösa och en del föll isär av att vi bara tog i dem och påminde då i konsistens om någonting mellan kalk och aska. Verkligen intressanta djur!

1 kommentar:

  1. Jag har fått en sand dollar från en vän i östra USA. Den är vacker ca 14 cm i diameter och känns som porös kalksten. Har hängt upp den på en färgad bakgrund på väggen - den är så dekorativ!

    SvaraRadera