tisdag 6 mars 2012

Dags för filmtips igen

Förra veckan var vi på bio och såg actionfilmen Safe House (2012). En ung CIA agent (Ryan Reynolds) får till uppdrag att vakta en fånge (Denzel Washington) i Sydafrika. Men huset de befinner sig i attackeras av ett gäng män som till varje pris försöker döda fången och den oerfarne CIA-agenten är helt plötsligt på flykt med en eftertraktad fånge och vet till slut inte själv vem han kan lita på... Två roller i filmen spelades av svenskarna Fares Fares (från bl a Jalla Jalla) och Joel Kinnaman (från bl a Snabba cash).


En av de bästa actionfilmerna vi sett på länge! IMDb har gett den 7,0, men vi tycker att den var värd 8,5. Spännande och händelserik rakt igenom samt att den inte var så förutsägbar som många filmer kan vara. Att det sen var två svenskar med i filmen drar ju faktiskt upp betyget lite som den svenskpatriot man är... ;)

Under helgen såg vi även dramabiografin J.Edgar (2011) med en övertygande Leonardo DiCaprio i huvudrollen. J.Edgar Hoover anses av många ha varit en av USA:s mäktigaste män under 1900-talet och styrde FBI i 48 år. Han arbetade under åtta olika presidenter under denna tid och hade hållhakar på de flesta människor i sin omgivning vilket gjorde att ingen vågade utmana honom, trots att många ogillade honom. Han byggde upp en omfattande informationsbank med bl a åsiktsregistering och fingeravtryck, vilket många inte förstod vitsen med under denna tid, och med maffialiknande metoder splittrade och deporterade han människor som han ansåg alltför regimkritiska.


IMDb har gett filmen betyget 6,9. Ur ett biografiskt och politiskt perspektiv var den intressant, men tyvärr ganska långdragen och inte särskilt händelserik. Jag ger den  5,0 medan Mattias ger den 7,0. Rekommenderas för den som vill bli lite mer allmänbildad och kunna briljera med kuriosa som "Visste du att J. Edgar Hoover troligtvis var homosexuell?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar