onsdag 25 april 2012

Snorkling med sjökor

Tidigt imorse åkte vi iväg på en båttur i Crystal River för att snorkla med sjökor (även kallade manater, lamantiner och sirendjur). Men eftersom Crystal River ligger ca två timmar norrut härifrån och vi skulle vara där redan 7.30 på morgonen så åkte vi redan igårkväll till först New Port Richey, som är halvvägs, där vi träffade några kompisar, Mary och Joseph (jag vet, ganska rolig namnkombination) på en bar, för att sedan åka den sista timmen till Crystal River där vi sov några timmar på ett motell. 

Tyvärr hade Mattias ett sista-minuten-långmöte på jobbet som han var tvungen att vara med på, så han kunde tyvärr inte snorkla något, men såg sjökorna bra uppifrån båten också. Jag gjorde mitt bästa för att knäppa lite bilder under vattnet för att han skulle få se vad han gick miste om, men som ni kommer se nedan så var inte vattnet alltför klart tyvärr.  


Källvattnet var ganska kallt så våtdräkt var uppskattat!  
 
Vår båt med kaptenen och Mattias

Många tarpons (på svenska?) lekte i vattnet. Svårt att se, men de är i storlek med en liten delfin ungefär

Huvudet på en sjöko

De lät sig gärna klappas och klias

Sjökorna var väldigt orädda och lät sig villigt klappas och klias. Många hade mossa som växte på ryggen samt otäcka ärr efter båtpropellrar. Vi såg även en hona som hade en stor bit av stjärtfenan bortsliten efter en olycka. Vattnet i Kings Bay var ca 1-2,5 meter djupt och det var en riktigt läcker känsla när de stora djuren kom simmandes mot mig och sedan under mig så nära att vi vidrörde varandra.
Håller min fot mot deras stjärt så ni ser storleksproportionerna

En kalv som ammas i armhålan på sin mamma. Kalvar följer sin mamma i 1-3 år.

Snabbfakta om sjökor:
  • De har inga fiender förutom människan och har ingen större funktion i näringskedjan heller. Ändå är de utrotningshotade, främst på grund av kollissioner med båtar.
  • De har inga tänder och äter sjögräs hela dagarna, ca 10 % av sin kroppsvikt mumsar de i sig. Det blir en hel del med tanke på att de är 2,5 - 4 meter långa och väger 250 kg - 1500 kg.
  • Deras närmsta släkting är elefanten.
  • De måste upp till ytan och andas efter 1-5 minuter. Men om de sover på botten flyter de upp automatiskt för andhämtning vid behov för att sedan sjunka ned igen utan att de vaknar.  
  • Precis som vissa aparter och delfiner så är de en av få djurarter som har sex för nöjets skull.
Två sjökor som kommer upp till ytan för luft

Dessa s k mobila hem ser vi lite överallt i USA, men detta är första gången vi sett den flytande varianten

2 kommentarer:

  1. Nu har Ni fått mycket användning av nya kameran.
    Roligt att se undervattensbilderna.Foten såg liten ut
    tillsammans med det stora djuret, kul.
    Här spöregnar det idag, så snön tar mycket stryk.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Jo, de var verkligen stora! Tur att de är så fredliga. Lite spöregn kanske är precis vad snön behöver för att vara borta till Valborg? Hörde av pappa att det var rätt så mycket snö kvar fortfarande. Kram

    SvaraRadera