fredag 2 september 2011

Salt Lake City med omnejd

Vi har nu kommit fram till Salt Lake City i det nordöstra hörnet av delstaten Utah. Vägen hit bjöd på ännu fler röda berg och klippformationer, men som sedan övergick till höga berg som på vintern hyser stora skidanläggningar (Vinter OS hölls ju faktiskt här för några år sedan). Verkligen imponerande hur man i ena stunden kör genom en het stenöken och öde stäpplandskap för att i nästa stund se berg med snö kvar och skiresorter! Istället för att nöta motorväg hela vägen till Salt Lake City tog vi en omväg upp i bergen via en väg som kallades Alpine Scenic Drive - definitivt värt omvägen!
Bergsformationer bredvid vägen

De lägre delarna av Alpine Scenic Drive

Många vattendrag porlade utefter klippväggarna och i dikena från all smältsnö från bergen

Vi körde även upp till de högre delarna, som högst strax över 2000 meter, på Alpine Scenic Drive 

Kolla noga så ser ni snö i en bergsficka i mitten av bilden

Vägarna kändes för övrigt rätt lika berg-och-dalbanorna som vi har i Florida. Skarpa kurvor, branta stigningar, tvära stup och fantastisk utsikt.

Väl framme i Salt Lake City besökte vi Temple Square. Många av er förknippar förmodligen staden med (förutom vinter OS) mormoner och det är mycket riktigt här de har sitt världscentrum. Jag har läst någonstans att denna tolkning av kristendomen har 80 % av befolkningen i staden som anhängare. Det märktes bland annat på det begränsade alkoholutbudet i staden eftersom mormoner ska hålla sig ifrån alkohol, droger, kaffe, tobak och så vidare - och således inte heller vill sälja det till andra. Ingen Budweiser för Maken denna dag med andra ord. Istället blev det en rundtur och intressant lektion i vad det innebär att tillhöra Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga - eller som den också kallas - mormonkyrkan. Eftersom jag är intresserad av religion som ämne var det min idé att vi skulle ägna eftermiddagen vid deras tempel, men som tur var tyckte Mattias också att det var intressant - mycket tack vare de två 'systrarna' som visade oss runt och svarade på våra frågor.

the Temple på Temple Square, Salt Lake City

Tabernaklet på Temple Square med en imponerande akustik där kyrkokören sjunger, spelas in och veckovis sänds i tv, radio och på Internet 
Jag tillsammans med Sister Wilson och Sister Smiley som visade oss runt på området och lärde oss mer om mormonerna
Imorgon är planen att åka ut till ön Antelope Island där vi hoppas på att få en skymt av buffelhjordar och bada i Salt Lake

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar