fredag 30 december 2011

I apelsinstaten Florida kommer apelsinerna från Kalifornien

Någonting jag tycker är väldigt trevligt och positivt med Florran är att så mycket här är lokalproducerat; exempelvis frukt, grönsaker, kött, nötter och mejeriprodukter. Förutom det faktum att det är så mycket bättre för naturen med kortare transporter så smakar allt dessutom mycket bättre eftersom exempelvis frukt inte skördas förrän de är helt mogna och därmed behåller mer av sin smak.

För några dagar sedan när vi var ute och körde bil på kvällen stannade vi till på en av de många små lokala fruktstånden som finns utefter vägarna här. Det blev en stor påse med solmogna navalapelsiner med perfekt sötma, lagomt söliga och utan kärnor. Vad jag kommer att sakna apelsinerna här i Florida!   

Fruktstånd utanför en bensinstation

"Everything is big in America", även apelsinerna
Florida är för övrigt känt för sina apelsiner, registreringsnummerplåtarna på bilarna här har till och med bilder av apelsiner och det går inte att köra många mil på en landsväg utan att passera de väldoftande raderna av apelsinträd.  Men trots detta så är det nästan omöjligt att köpa apelsiner från Florida i mataffärerna. Oftast är de istället importerade från Kalifornien som ligger 4500 kilometer härifrån. Hur kommer det sig?

Svaret är att Florida har de bästa apelsinerna i landet och därför tjänar mer på att exportera dem dyrt i form av frukt och juice och köper sedan in billig och sämre frukt från Kalifornien att sälja i affärerna. För er som planerar en resa till Florida ger jag därför rådet att köpa frukt av lokalproducenter utefter vägarna eftersom frukten i kyldiskarna förmodligen inte kommer leva upp till era förväntningar.

2 kommentarer: