lördag 26 november 2011

I mitten av varlden

 Da var vi tillbaka fran 4 underbara dagar pa Galapagosoarna... Kanns just nu som att vi maste ga igenom alla vara hundratals bilder darifran sa blogginlagg om Galapagoskryssningen far vanta. Istallet tankte jag passa pa att lagga ut lite bilder fran sista dagen vi hade i Quito innan vi akte till Galapagos.

Efter stadsrundturen jag skrev om tidigare akte vi till "Mitad del Mundo" - jordens medelpunkt. Som manga av er sakert vet sa betyder "Ecuador" just "ekvator" pa spanska och det beror pa att ekvatorn gar igenom landet. Detta visste foresten ursprungsbefolkningen har for flera tusen ar sedan eftersom de kallade sitt folk Qui-to (betyder typ Mitten av land).

I borjan av den guidade turen fick vi lara oss om de olika ursprungsbefolkningarna som finns i Ecuador. Ett av folken hade tidigare haft som tradition att krympa manniskoskallar (nat hax-medicinskt har jag for mig), men far inte gora det langre och har darfor fortsatt traditionen, men med djurskallar.  

Torkad och krympt manniskoskalle
 Manga av stammarna hade manga funderingar och teorier om exempelvis vad som hande efter doden. I en stam var det vanligt att hovdingen begravdes med sina levande, men drogade, familjemedlemmar (som sag det som en ara) och manga trodde pa aterfodelse, varfor det var vanligt att man begravdes i en tajt kruka som fick representera livmodern man da kunde fodas pa nytt ur.
Skelett begravd i kruka/"livmodern"
 Ekvatorn visade sig vara mer an bara en linje pa jordens mitt. Pa grund av att den ar just pa mitten sa rader inte vanliga naturlagar pa Latitud 00´00´00. Har ni hort talas om Corioliseffekten? Var guide visade oss ett experiment dar vatten halldes i en ho pa forst norra halvklotet, sedan sodra halvklotet och sist pa ekvatorn. Nar proppen drogs bildades en vattenvirvel medurs pa norra halvklotet, moturs pa sodra halvklotet och pa ekvatorn blev det ingen virvel alls! Det samma galler for tornados och andra vaderfenomen som snurrar. Darfor forekommer aldrig roterande vaderfenomen pa ekvatorn.
Med varsin fot pa sodra och norra halvklotet

Ursprungsbefolkningen solursklocka och Mattias klocka misstamde bara nagon minut.
Pa ekvatorn maste foresten solur vara staendes istallet for liggandes.
En annan intressant grej med ekvatorn ar att balansen dar paverkas. I vanliga fall drar sodra och norra halvklotet i en och den sida man ar pa ar da den starkare. Men mitt pa ekvatorn kunde man balansera ett agg pa en spik pa grund av att krafterna inte drog pa samma satt. Dock blev det motsatt effekt om man forsokte ga balansgang med stangda ogon pa ekvatorn. Mattias testade och kande hur det drog at sidorna och var svart att halla balansen. Det beror pa att bada sidorna ar lika starka och darfor upplever man deras dragningseffekt mer nar man gungar fram balanserandes mellan sodra och norra halvkloten. 

Agg som balanserar pa en spik

Inte det lattaste att halla balansen nar nord- och sydpolen drar i en
 Det sista experimentet angaende naturlagar pa ekvatorn som vi fick demonstrerat var att tyngdlagen forandras. Man ar betydligt svagare pa ekvatorn an tva meter bredvid. Vi testade och det stamde verkligen!
Ekvatorlinjen
Om nagra timmar ska vi aka till flygplatsen for hemfard mot Florida. Forutom intressant natur, naturfenomen, djurliv och kultur fick vi igar uppleva nagonting, for oss, helt nytt... en jordbavning! Dock var det bara en liten och kort en, men tillrackligt stark for att sangen och betongvaggen bakom oss skulle skaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar