söndag 27 november 2011

Galapagos dag 1 - gigantiska landsköldpaddor

Här kommer utlovade bilder från våra dagar i Galapagos, denna gång med 'å', 'ä' och 'ö' - vi är med andra ord hemma i Florida nu. Ett plan tog oss tidigt på tisdagsmorgonen ut till Galapagosöarna och där väntade vår guide som tog oss vidare till den båt vi sedan skulle bo på tre nätter. Båten rymde tio passagerare och det fanns fem man i besättningen som gjorde ett kanonjobb i att hålla våra hytter rena, fixa måltider och mellanmål åt oss samt skjutsa ut oss med en mindre båt till olika attraktioner tillsammans med vår guide.   


Redan vid hamnen fick vi se sjölejon på nära håll som låg och solade sig på bryggan
 
Vissa sjölejon tog sig till och med friheten att hoppa upp på båtar - ingen match då
de kan hoppa ca en meter rakt upp (på denna båt ser ni minst tre stycken...) 
  
Vår lilla båt som tog oss runt
   
Vår hytt
 Vår första utflykt var på huvudön Santa Cruz där vi fick se gigantiska landsköldpaddor på väldigt nära håll. De gick omkring lite varstans i skogen och såg vid en första anblick ut som stora stenar inne bland träden. Vår guide berättade att landsköldpaddor inte kan simma och blir ca 150 år gamla. Eftersom vi var en sån liten grupp lät guiden oss gå omkring själva i skogen en stund och på bara 30 minuter såg vi ett 30-tal bjässar. Jag hittade också några apelsiner på ett fruktträd som jag försökte bjuda på (vår guide sa att de älskade frukt), men de jag gick fram till såg lite skeptiska ut.


Mattias bakom en av jättarna som orädda gick förbi oss

 
Landsköldpaddor som tvättar bort parasiter i ett vattenhål

På en gård i närheten stannade vi sedan till och fick prova själva att klättra in i ett skal från en landsköldpadda som dog naturligt för en massa år sedan. Till skillnad från den allmänbildning man fått om sköldpaddor från Disneyfilmer så kan en sköldpadda inte ta av sig sitt skal osv. eftersom ryggraden sitter ihop med ovansidan av skölden. Fylld av sköldpaddsallmänbildning a' la Disney frågade jag också om det fanns mycket tomrum inne i skalet, men det finns det inte heller, utan det mesta utrymmet tas upp av fett.      

Nu förstår jag varför sköldpaddor är så långsamma, skalet väger en hel del
och var inte det lättaste att ställa sig upp med!
   
Stora bjässar lägger stora skitar - ganska precis i storlek med en aerobicsko strl. 38,5
På hemvägen stannade vi till 'mittute i ingenstans' där guiden tog oss in bakom några buskar och visade oss en lavatunnel under jorden som det tog ca tio minuter för oss att promenera igenom. Häftigt!

Inne i en lavatunnel

Väl tillbaka på båten serverades en god middag med färsk frukt till efterrätt. Vid midnatt körde vi sedan vidare mot nästa ö, Rabida, som vi besökte dag nummer två på vår kryssning.

Mattias och irländaren Will solar på taket



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar