onsdag 30 november 2011

Korkade amerikaner

Då har vi varit hemma sedan söndag förmiddag och vardagens måsten var snabba med att knacka på dörren. Så dessa dagar har varit fullspäckade av flyttpackning, flyttuppackning, möbelförsäljning på den otroligt ineffektiva sidan Craigslist.org (amerikanarnas motsvarighet till blocket) och däremellan har vi gjort vårt bästa för att klämma in träning, jobb och plugg.

Kan för övrigt meddela att myten om att alla amerikaner är korkade, som tv-shower som Ricki Lake och Jerry Springer tidigare har bekräftat, nu även har bekräftats av de människor man kommer i kontakt med om man sätter ut annonser på nätet. Jag är uppriktigt sagt förvånad över hur många dumma frågor, kommentarer och bristande uteslutningsförmågor som kan passera genom hjärnan på människor och sedan i värsta fall komma ut genom munnen. Tack och lov så känner vi dock en hel del vettiga människor här också... det finns hopp.    

måndag 28 november 2011

Sista dagen i Quito, Ecuador

Efter Galapagos åkte vi tillbaka till huvudstaden Quito på fastlandet. Där tillbringade vi vår sista dag i Otovalo på latinoamerikas största marknad för ursprungsbefolkningshantverk. 
Marknadsgata
 
I en och samma affär såldes allt ifrån stereoanläggningar och vitvaror
till julgranar och motorcyklar

Står och spanar in sjalutbudet

Kvinna i traditionella kläder
Vi köpte två par alpackaullstrumpor eftersom jag för längesen nött upp mina lappade älsklingsstrumpor som jag köpte i Bolivia för åtta år sedan. Även ett par nya 'indianbyxor' införskaffades, men de, och Mattias reaktion, förtjänar ett eget inlägg någon annan gång!

Och slutligen... en bild på vår dusch från vårt vandrarhem. Denna typ av dusch, som även kallas suicide shower är mer regel än undantag på vandrarhemmen i Syd- och Centralamerika. 

För er el-intresserade
Vi är nu återigen på floridiansk mark och är verkligen jättenöjda med vår resa! Denna vecka kommer att ägnas till flyttbestyr som packning och möbelförsäljning eftersom vi flyttar redan på onsdag till vår nya lägenhet.

Galapagos dag 4 - hajar och pippande sköldpaddor

Santa Cruz - Turtle Cove
Vår sista dag på Galapagos inleddes med en tidig båttur in i en bukt bland mangroveträdens envisa rötter. Där var havssköldpaddornas parning i full gång! Tydligen finns det färre honor än hanar och därför misshandlas de sköldpaddspar som parar sig ganska mycket av omgivande svartsjuka rivaler under den ca tre timmar långa akten. Eftersom det var tidigt på morgonen fick vi också se en hel del olika sorters rockor samt ett tjugotal vittippshajar.

Blue footed boobie - spana in fötterna! Vanlig fågel på Galapagos
 
Pelikan med halsen prydd i parningsfärgen rött
 
Vitprickig rocka (som säkert har något annat, riktigt, namn) fin i alla fall!

Vittippshajar som jagar inne i en vik tidigt på morgonen.
Svårt att fota, men ni borde kunna se åtminstone sju stycken på bilden...

Havssköldpaddor som parar sig

Medan vi väntade på bussen till flygplatsen skuttade detta sjölejon fram
bakom busskuren. Tydligen hade den just förlorat ett slagsmål med en annan
hane eftersom han var blodig här och var samt väldigt slut.


Galapagos dag 3 - vulkanön som fortfarande var varm

Dag tre på vår kryssning besökte vi på förmiddagen ön Bartolomé och på eftermiddagen Sullivan bay. Återigen två öar som skiljde sig otroligt mycket åt, trots det korta avståndet mellan dem.

Bartolomé
Känd för olika klippformationer orsakade av den vulkan på ön som numera är inaktiv. Det intressanta vulkanlandskapet fortsatte även under vattnet, vilket vi blev varse om då vi snorklade senare under dagen. Även under denna snorkling fick vi se tropiska fiskar, hajar och sköldpaddor, varav den största var lika lång som mig från huvud till svans.

Tidigare vulkanutbrott har orsakat såväl kraterringen i vattnet som klippan
i bakgrunden som är den mest fotograferade i Galapagos.

Kaktusar var det enda som kunde växa på ön
 
En låååång och het vandring tog oss upp till fyren högst upp på vulkanen
 där vi bjöds på en fantastisk utsikt

Utsikt från fyrområdet

Sullivan Bay
Så tidigt som för 142 år sedan hade en vulkan utbrott här, men trots att det var många år sedan var den numera stelnade lavan fortfarande varm. Större delen av ön bestod av flytande lava, d v s under marken vi gick på flöt vatten, så i praktiken promenerade vi på en väldigt tjock och stor lavaflotte på vissa ställen. Det var verkligen läckert att se mönstrena som lavan hade stelnat i. Det mesta såg ut som koblajor, andra partier glänste av ostron och snäckor som fastnat, medan andra såg ut som svarta tarmar.  

Mattias på den numera stelnade lavan, men som fortfarande var varm

Så här kan lava se ut om den först har stelnat under havsnivån innan den blev till land

I den stelnade lavan fanns luftfickor, vissa så stora att man med lätthet rymdes i dem
 
Stranden på Sullivan Bay som vi snorklade ifrån.
Det var för övrigt denna ö som var en av Darwins forskningsplatser.

söndag 27 november 2011

Galapagos dag 2 - sjölejon och leguaner

Dag två på vår Galapagoskryssning tog oss till två öar: Rabida Island och Puerto Egas.

Rabida Island
Ön är känd för sina röda stränder som är röda på grund av sin höga järnhalt. Överallt på stränderna fanns sjölejonhonor medan en ensam hane simmade fram och tillbaka utefter stranden för att hålla borta konkurrenter. Guiden berättade att hanarna ofta förlorar sitt harem efter några månader eftersom allt patrullerande och alla slagsmål med andra rivaler gör att de förlorar tiotals kilon på kort tid och därför inte orkar hålla ställningarna. För besegrade hanar finns det särskilda 'ungkarlsvikar' där de hänger tillsammans och samlar krafterna inför nästa försök. 
Sjölejon som poserar

Utan fiender är inte ens rovfåglarna skygga

Mjuka kaktustaggar

Rabidas kännetecken - den röda vulkansanden
 
Yngre sjölejon som tillät en närbild i profil

Efter några timmar på ön åkte vi tillbaka till båten för fikapaus och sedan ut igen på snorkeltur.
Mattias solar på båtens tak
  James Island/Puerto Egas

Känt för sitt djurliv såväl på land som i havet. Trots att denna ö bara låg två timmars båttur från den föregående ön var naturen en helt annan.
Leguaner i massor värmer sig i solen

Jag och de orädda leguanerna solade ikapp

Två veckor gammal sälunge och två leguaner nere i högra hörnet

Här kan man tydligt se hur de olika vulkanutbrotten successivt skapat det som idag utgör land

'Sally Light-foot'-krabbor fanns att se överallt. Stora som en norrländsk arbetarhandflata.
De tappade sitt skal var nionde månad och fick då gömma sig tills ett nytt skal hade växt fram
eftersom deras artfränder annars åt upp dem

Utefter kusten fick vi balansera på stengångar mellan vattenfyllda
vulkangrottor som huserade skygga pälssälar
 Under dagen hann vi också med två snorkelturer och fick simma med hajar, färgglada fiskar av olika slag (bland annat min favoritfirre - parrot fish) samt stora havssköldpaddor.

Galapagos dag 1 - gigantiska landsköldpaddor

Här kommer utlovade bilder från våra dagar i Galapagos, denna gång med 'å', 'ä' och 'ö' - vi är med andra ord hemma i Florida nu. Ett plan tog oss tidigt på tisdagsmorgonen ut till Galapagosöarna och där väntade vår guide som tog oss vidare till den båt vi sedan skulle bo på tre nätter. Båten rymde tio passagerare och det fanns fem man i besättningen som gjorde ett kanonjobb i att hålla våra hytter rena, fixa måltider och mellanmål åt oss samt skjutsa ut oss med en mindre båt till olika attraktioner tillsammans med vår guide.   


Redan vid hamnen fick vi se sjölejon på nära håll som låg och solade sig på bryggan
 
Vissa sjölejon tog sig till och med friheten att hoppa upp på båtar - ingen match då
de kan hoppa ca en meter rakt upp (på denna båt ser ni minst tre stycken...) 
  
Vår lilla båt som tog oss runt
   
Vår hytt
 Vår första utflykt var på huvudön Santa Cruz där vi fick se gigantiska landsköldpaddor på väldigt nära håll. De gick omkring lite varstans i skogen och såg vid en första anblick ut som stora stenar inne bland träden. Vår guide berättade att landsköldpaddor inte kan simma och blir ca 150 år gamla. Eftersom vi var en sån liten grupp lät guiden oss gå omkring själva i skogen en stund och på bara 30 minuter såg vi ett 30-tal bjässar. Jag hittade också några apelsiner på ett fruktträd som jag försökte bjuda på (vår guide sa att de älskade frukt), men de jag gick fram till såg lite skeptiska ut.


Mattias bakom en av jättarna som orädda gick förbi oss

 
Landsköldpaddor som tvättar bort parasiter i ett vattenhål

På en gård i närheten stannade vi sedan till och fick prova själva att klättra in i ett skal från en landsköldpadda som dog naturligt för en massa år sedan. Till skillnad från den allmänbildning man fått om sköldpaddor från Disneyfilmer så kan en sköldpadda inte ta av sig sitt skal osv. eftersom ryggraden sitter ihop med ovansidan av skölden. Fylld av sköldpaddsallmänbildning a' la Disney frågade jag också om det fanns mycket tomrum inne i skalet, men det finns det inte heller, utan det mesta utrymmet tas upp av fett.      

Nu förstår jag varför sköldpaddor är så långsamma, skalet väger en hel del
och var inte det lättaste att ställa sig upp med!
   
Stora bjässar lägger stora skitar - ganska precis i storlek med en aerobicsko strl. 38,5
På hemvägen stannade vi till 'mittute i ingenstans' där guiden tog oss in bakom några buskar och visade oss en lavatunnel under jorden som det tog ca tio minuter för oss att promenera igenom. Häftigt!

Inne i en lavatunnel

Väl tillbaka på båten serverades en god middag med färsk frukt till efterrätt. Vid midnatt körde vi sedan vidare mot nästa ö, Rabida, som vi besökte dag nummer två på vår kryssning.

Mattias och irländaren Will solar på taket



lördag 26 november 2011

I mitten av varlden

 Da var vi tillbaka fran 4 underbara dagar pa Galapagosoarna... Kanns just nu som att vi maste ga igenom alla vara hundratals bilder darifran sa blogginlagg om Galapagoskryssningen far vanta. Istallet tankte jag passa pa att lagga ut lite bilder fran sista dagen vi hade i Quito innan vi akte till Galapagos.

Efter stadsrundturen jag skrev om tidigare akte vi till "Mitad del Mundo" - jordens medelpunkt. Som manga av er sakert vet sa betyder "Ecuador" just "ekvator" pa spanska och det beror pa att ekvatorn gar igenom landet. Detta visste foresten ursprungsbefolkningen har for flera tusen ar sedan eftersom de kallade sitt folk Qui-to (betyder typ Mitten av land).

I borjan av den guidade turen fick vi lara oss om de olika ursprungsbefolkningarna som finns i Ecuador. Ett av folken hade tidigare haft som tradition att krympa manniskoskallar (nat hax-medicinskt har jag for mig), men far inte gora det langre och har darfor fortsatt traditionen, men med djurskallar.  

Torkad och krympt manniskoskalle
 Manga av stammarna hade manga funderingar och teorier om exempelvis vad som hande efter doden. I en stam var det vanligt att hovdingen begravdes med sina levande, men drogade, familjemedlemmar (som sag det som en ara) och manga trodde pa aterfodelse, varfor det var vanligt att man begravdes i en tajt kruka som fick representera livmodern man da kunde fodas pa nytt ur.
Skelett begravd i kruka/"livmodern"
 Ekvatorn visade sig vara mer an bara en linje pa jordens mitt. Pa grund av att den ar just pa mitten sa rader inte vanliga naturlagar pa Latitud 00´00´00. Har ni hort talas om Corioliseffekten? Var guide visade oss ett experiment dar vatten halldes i en ho pa forst norra halvklotet, sedan sodra halvklotet och sist pa ekvatorn. Nar proppen drogs bildades en vattenvirvel medurs pa norra halvklotet, moturs pa sodra halvklotet och pa ekvatorn blev det ingen virvel alls! Det samma galler for tornados och andra vaderfenomen som snurrar. Darfor forekommer aldrig roterande vaderfenomen pa ekvatorn.
Med varsin fot pa sodra och norra halvklotet

Ursprungsbefolkningen solursklocka och Mattias klocka misstamde bara nagon minut.
Pa ekvatorn maste foresten solur vara staendes istallet for liggandes.
En annan intressant grej med ekvatorn ar att balansen dar paverkas. I vanliga fall drar sodra och norra halvklotet i en och den sida man ar pa ar da den starkare. Men mitt pa ekvatorn kunde man balansera ett agg pa en spik pa grund av att krafterna inte drog pa samma satt. Dock blev det motsatt effekt om man forsokte ga balansgang med stangda ogon pa ekvatorn. Mattias testade och kande hur det drog at sidorna och var svart att halla balansen. Det beror pa att bada sidorna ar lika starka och darfor upplever man deras dragningseffekt mer nar man gungar fram balanserandes mellan sodra och norra halvkloten. 

Agg som balanserar pa en spik

Inte det lattaste att halla balansen nar nord- och sydpolen drar i en
 Det sista experimentet angaende naturlagar pa ekvatorn som vi fick demonstrerat var att tyngdlagen forandras. Man ar betydligt svagare pa ekvatorn an tva meter bredvid. Vi testade och det stamde verkligen!
Ekvatorlinjen
Om nagra timmar ska vi aka till flygplatsen for hemfard mot Florida. Forutom intressant natur, naturfenomen, djurliv och kultur fick vi igar uppleva nagonting, for oss, helt nytt... en jordbavning! Dock var det bara en liten och kort en, men tillrackligt stark for att sangen och betongvaggen bakom oss skulle skaka.

tisdag 22 november 2011

Stadsrundtur i Quito

Idag bokade vi in oss pa en privat stadsrundtur med var superguide Marco, verkligen vart pengarna! Marco tog oss forst till den valdigt gamla Katedralen som ar stans hogsta byggnad.Katedralen byggdes av spanjorerna med den franska Notre Dame som modell. Men istallet for de fula stenfigurerna som originalet har sa har denna katedral istallet stenfigurer forestallande olika djur (Leguaner, skoldpaddor, geparder, marsvin, kondorer...) som finns har i Ecuador. 
  
*Kuriosa* Eftersom Ecuador drabbas av jordbavningar sa gott som varje manad (det var en dagen innan vi anlande) sa ar ingen byggnad hogre an 22 vaningar. 

Entren till den imponerande katedralen

Manga olika lokala djurarter prydde vaggarna

Jungfru Maria pa ett berg bredvid Quito

Smala gator i centrum, normalt tjockt med trafik

Drottning Victoriavagen

Var guide tog oss ocksa in pa smagator, grandor och in i hus som vi aldrig skulle ha tankt pa att ha in i annars. I en av husen i gamla stan gjorde han oss uppmarksamma pa stenlaggningen vid oppningen som inneholl flera ben fran ryggrader! Tydligen sa trodde man for trehundra ar sedan att skelettdelar fran slaktingar inmurade i golvdekoren holl tjuvar borta...


Ryggradskotor som klinker haller tjuvarna borta

Husdekoration till vanster pga kommande nationaldag

Manga dolda restauranger och affarer pa innergardarna
Turen av gamla stan avslutades pa stora torget som var omgivet av regeringsbyggnader, banker, stadens aldsta kyrka (med 7 ton gulddetaljer) och affarer.

Presidentpalatset i bakgrunden