tisdag 29 maj 2012

Roadtrip: Kentuckys hästgårdar

Tidigt imorse kom en guide och hämtade upp oss och tog med oss på en fyratimmarstur genom Hästkapplöpningens huvudstad, Lexingtons, många hästgårdar. Turen var mycket lärorik och intressant för oss båda! Tydligen så finns det mycket kalksten i området vilket förbättrar vattnet och bygger upp fullblodshästarnas skelett - vilket är en av anledningarna till varför sporten har vuxit sig så stark just här. Kalkstensvattnet gör även väldigt god Bourbon, men det återkommer jag till i nästa inlägg.   

Slingrande småvägar med lummiga alléer och perfekta hästhagar bakom trästaket kännetecknar stora delar av landskapet runt Lexington.


Hästgårdarnas hektar tycktes aldrig ta slut
  Vårt första stopp var på Keeneland Horse Track - en av de större kapplöpningsbanorna och som även håller i hästauktioner (en otränad fullblodsåring såldes exempelvis här om året för 16 miljoner dollar och visade sig sedan vara en medelmåtta på kapplöpningsbanan). Den relativt nya och verklighetsbaserade Disneyfilmen Secretariat spelades in på just Keeneland och en trailer på filmen kan ni se här. Vi hade turen att få se några hästtränare motionera sina hästar på banan, men däremot inga småväxta jockeys i silkeskläder (tydligen väger dessa vuxna män mellan 42 och 52 kilo). Däremot berättade vår guide att de hästtränare vi såg oftast är latinoamerikaner med en timlön på 70 kr, tunga arbetsuppgifter, obekväma arbetstider, osäkra anställningsformer och inga som helst förmåner (inte ens ridkläderna får de) - vilket hästjobb! Särskilt om man jämför med ägarna till hästarna som många gånger är multimiljonärer.

Keeneland Racing Track

En fullblodshäst som morgontränas

Som f d hästtjej har jag sett många stall i mitt liv, men de vi sett idag slår verkligen allt jag ens vågat drömma om! Förmodligen mer påkostade per kvadratmeter än många villor i Sverige, i varje enskild box fanns (förutom separat belysning och övervakningskamera) AC-anläggningar/fläktar och även fläktar - dels sådana som gav luft och dels sådana som sprayade vatten - vilket hästarna verkade uppskatta.

Efter kapplöpningsbanan tog guiden oss till ett hingststall för avel. Tydligen så tjänar man mer på att använda riktigt bra hingstar till avel istället för kapplöpning.  En av hästarna som fanns i stallet kostade exempelvis 100 000 dollar (nyligen sänkt från 300 000 dollar på grund av den dåliga ekonomin) per betäckning och hade två betäckningar om dagen i snitt. Om jag hade en häst som drog in 70 miljoner kr till mig varje år så skulle nog jag också köpa hästen en specialfläkt med vattenspray.

Avelsstallet WinStar som vi besökte

Inuti stallet och en av hingstarna som sticker ut huvudet. På boxväggen ser ni också fläktarna jag pratade om

Betäckningsrummet med madrasserade väggar. Stoet fick en skyddsfilt över sig för att skydda henne från hingstens hovar och bett samt fick boxningshandskeliknande bakskor för att inte skada hingsten vid sparkningar

Guiden berättade också att få av hästgårdarna i området går runt ekonomiskt (avelsgården ovan var ett undantag) och ägarna är ofta snuskigt rika på annat och har hästverksamheten som en hobby. Bland annat så ägde Dubais Sheik Mohammed bin Rashid al-Maktoum tre gårdar i området och är även den individ i världen som lägger ned mest pengar per år på hästkapplöpning.

En av ägarnas bostäder på gården

2 kommentarer:

  1. Jadu... här ligger man ju lite i lä :P

    MVH
    Therese i Ersmark

    SvaraRadera
  2. haha, ja verkligen! Kentucky är verkligen ett ställe jag viljat åka till länge efter alla fullblodsböcker från Pollux hästbokklubb jag överkonsumerade som liten;)

    SvaraRadera