måndag 21 maj 2012

Att ha ögonproblem i USA är ett heltidsgöra!

Nu kommer ett klagomålsinlägg - men med tanke på att jag oftast är glad och positiv i mina inlägg så får ni väl se det som att omväxling förnöjer.

Idag hade både jag och Mattias en lååång dag då vi skulle ta oss igenom USA:s omständiga sjukvårdssystem för något vi trodde skulle gå ganska snabbt. Orsaken var att jag de senaste månaderna ibland haft problem med ögonen och i fredags blev det helt plötsligt mycket värre i ena ögat som tårades hela tiden, sved, var illrött och dessutom bloppade två gula prickar up på irisen. Eftersom besvären inte försvunnit, trots att det gått några dagar, tog och jag och Mattias idag motorcykeln till en ögonläkare för att få det hela undersökt. Vi hade väl väntat oss en snabb undersökning, konstatering av någon ögoninfektion och recept på ögondroppar med antibiotika. Vi hade fel.

Fem timmar senare är vi äntligen hemma efter först en ögonundersökning som egentligen inte konstaterade någonting. Däremot hade läkaren en teori om vad som kunde ligga bakom och jag har därför fått en akuttid hos en annan specialist imorgon, samt uppföljningstid hos dagens läkare på onsdag. Men inte nog med det. För att kunna ställa en säker diagnos ansåg läkaren att han behövde såväl blodprov som en hjärnröntgen. I USA finns inga stora universitetssjukhus med allt samlat under samma tak som i kära Umeå. Istället är det vanligt med små privata kliniker här och var och vi fick därför åka vidare till en annan klinik som genomförde hjärnröntgen (dvs jag fick lägga mig på en brits som körde mig in och ut genom röntgenapparaten under ca 15 minuter samtidigt som en sköterska injicerade diverse vätskor i min kropp).


På hemvägen plockade vi upp ögondroppar på apoteket och insåg att blodprovsstället - som låg på ännu en annan adress, hade stängt. Så summa sumarum är vi efter en halv dags flängande inte klokare vad mina ögonbesvär beror av, de gissade lite luddigt på infektion, men däremot har jag totalt tre läkartider under tisdag och onsdag att infinna mig  på så förhoppningsvis får vi svar, önskvärt någon icke-allvarlig diagnos, så jag slipper besväras under vår bilsemester som vi åker iväg på om fem dagar. En redan fullproppad vecka av sista-minutensaker att hinna med har med andra ord fyllts på ytterligare så vi håller tummarna att kommande besök kommer gå snabbare och smidigare än dagens...

... behöver jag lägga till att tentapluggande nu blivit en lite större utmaning med dessa ögondroppar som blurrar till synen mer än tidigare?

1 kommentar:

  1. Så omständligt det var... Hoppas det går bättre i dag o att det " bara" är en ögoninfektion.
    Hemma har det äntligen börjat bli varmare... Ska kanske passa mig för att ta ut ngt i förskott. Men i dag lyser solen i alla fall:)
    Vi ses snart:)

    SvaraRadera