lördag 11 juni 2011

Det finns inga svarta eller rosa pantrar

Idag åkte vi söderut cirka 2 timmar till vildmarken utanför Punta Gorda för att därifrån åka på en guidad 90-minuterstur med Babcock Wilderness Adventures. Förutom intressant natur och djurliv hade vi en riktigt bra guide som bjöd på sig själv, fakta, sägner, anekdoter och onödigt vetande.

Visste ni till exempel att:
  • Florida har 24 olika sorters ormar, men bara fyra av dem är giftiga. En av dem kan man komma ihåg med ramsan Red meets yellow, you're a dead fellow.
  • I Florida höll pantern på att utrotas för några år sedan. Man tog därför in pumor från Texas som fick para sig med Floridapantern och idag har beståndet ökat. Floridapantrarna var mörkgrå, medan pumorna var gula med resultatet att det idag finns väldigt få mörkgrå pantrar kvar.
  • På tal om panterfärger. Det finns inga svarta pantrar och har aldrig funnits! Däremot har Floridapanterns mörkgrå färg ibland fått människor att tro att den är svart.
  • Det finns inga rosa pantrar heller.
  • På ranchen fanns det en gång en trehornad ko som blev motsvarande 160 år gammal. Den finns idag uppstoppad på ranchen, men förde aldrig sin mutation vidare till sina kalvar eller kalvkalvar (visst borde barnbarn heta så för kor?).
  • En sköldpadda (den sorten som fanns där i alla fall) kan förlänga sin hals till halva sköldens längd.
  • Parken vi besökte var 36400 hektar stor - eller som 6 stycken Manhattan. Behöver jag tillägga att ägarna vid det här laget var grymt rika?

Torrperioden är värre än vanligt i år! I vanliga fall täcks en bra bit av dessa träd av träskvatten och utgör hem för fiskar och alligatorer

Alligatorer kämpar om utrymmet i de små vattendragen som ännu inte torkat ut

Förutom alla vilda djur fanns det mycket tamboskap efter vägarna.

Vår guide matar Sally med majs från busstrappen

The man, the myth, the bull!

Puma

Alligator på ca 2 år som vi fick turas om att hålla i

"- Kom igen nu Alligator Alice, ge Svenska Floridafrun en puss"

Lulu - den legendariska trehornade kossan

På vägen hem stannade vi till i en sömnig gammal cowboystad, Arcadia, som tre gånger per år har rodeotävlingar. Vi passerade även apelsinodlingar, såg vildkalkoner, en massa kyrkosamfund vi aldrig hört talas om och hjortar för att avsluta med ett snabbt stopp på vår favoritoutlet i Ellenton innan vi kom hem till Tampa, tre par skor och två t-shirts rikare.

2 kommentarer:

  1. Låter kul med eran tripp:)
    Lite shopping på Ellenton tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Ja, shoppingresultatet får vi skämmas för :( Dock tror jag att vi aldrig kommer kunna slå er i skoinköp :P

    SvaraRadera