måndag 20 februari 2012

Karibienkryssningen: Mexico

Vårt andra stopp på kryssningen var den mexikanska ön Cozumel och hamnstaden Puerta Maya.
Framme i Puerta Maya, Mexico

Det fanns många intressanta utflykter att göra, men tillslut bestämde vi oss för att unna oss en simtur med delfiner! Det var verkligen inte billigt, men ändå värt det eftersom det är en sån grej man bara, om man har tur, gör en gång i livet! Förutom den 40 minuter långa interaktionen med flasknosdelfiner fick vi också lära oss en hel del om de underbara och lekfulla vattendäggdjuren.

Några av delfinerna på delfinariet vi besökte

Visste du detta om delfiner?
  • De ömsar skinn varannan timme och har därför väldig känslig, men otroligt len hud.
  • I fångenskap blir de upp till 40 år, i det vilda halveras vanligtvis livslängden.
  • De kan hoppa upp till 6 meter upp i luften.
  • Delfiner låter bara en hjärnhalva sova i taget eftersom de annars skulle sjunka i sömnen och drunkna. De kan hålla andan i upp till 30 minuter.
  • Delfiner äter 10-22 kg fisk per dag.
  • Vissa länder använder delfiner som undervattensagenter inom kustbevakningen med att bland annat hitta saknade människor och minor.
  • Studier har visat att delfiner är tillräckligt smarta för att både kunna tillskaffa sig och använda sig av diverse redskap (något som annars bara apor och människor brukar få erkännande för). 
  • Delfiner är som bekant lekfulla, men gillar även spratt och har humor! Bland annat har de många gånger setts rulla över sköldpaddor på rygg och rycka av stjärtfjädrar på pelikaner som flyter på havsytan.  
Delfinerna var väldresserade och lät oss med stort tålamod leka med dem.
Alla fick testa att åka på delfinen Helenas mage...

... hålla henne som en bebis...

...få en kindpuss av henne...

... pussas tillbaka...

... och dansa!


Definitivt ett varmt minne för livet som vi båda är glada att vi gjorde. Delfiner är verkligen fascinerande djur! Efter en tacoslunch på delfinariet (är man i Mexico så måste man väl testa deras tacos?) åkte vi ut till en strand där vi återhämtade oss från förmiddagens äventyr.  

Mattias tog en tupplur på handduken

Redo att stiga ombord båten igen för nya äventyr

Nästa inlägg tar oss till Belize där vi åkte badring med pannlampa i underjordiska vattendrag...

2 kommentarer:

  1. Det såg ju härligt ut med pusskalaset Ni hade med delfinerna....
    Fina Bilder.

    SvaraRadera
  2. Ja, det var verkligen underbart! Bilderna kan vi tyvärr inte ta åt oss äran för (förutom modellandet då) eftersom vi inte var tillåtna att ta med oss kameror in på området, utan istället tvingades köpa foton dyrt av delfinariet. De har då tänkt till på alla sätt hur de kan tjäna pengar! Som tur var så gick det att pruta lite på priset, särskilt när vi tog det på spanska så turisterna bredvid oss inte förstod vad vi fick för rabatt och kunde kräva samma :)

    SvaraRadera