onsdag 22 februari 2012

Karibienkryssningen: Belize

På vårt nästsista stopp, Belize, gjorde vi en dagsutflykt till Crystal Cave. Det tog ca 1,5 timme att köra dit och vi fick därför möjligheten att se delar av staden Belize City och även en del landsbygd. Vår guide var jättebra och kunnig om sitt land, vilket gjorde att bilturen ut till grottan kändes betydligt kortare.

Visste du detta om Belize?
  • Det finns totalt fem trafikljus i hela landet, fyra av dem fungerar.
  • Belize är det enda centralamerikanska landet som inte har spanska som modersmål. Som en kvarleva från brittisk kolonialism (som varade till 1982!) är det engelska som är det officiella språket, men till vardags använder de flesta språket creole.
  • Trots att Belize är ett väldigt litet land så har de världens näst största barriärrev.  
  • Mayakulturen är välbevarad här. Ca 900 kvarlämningar finns bevarande, däribland många tempel, och det finns även än idag en liten grupp mayaindianer kvar som fortfarande utövar sina ritualer.
Efter en skumpig tur på en grusväg in i djungeln kom vi fram till startpunkten för utflykten. En ca 15 min. lång promenad tog oss till grottöppningen och på vägen dit fick vi lära oss en del om de växter och djur som vi passerade.
Ingången till Crystal Cave
 Crystal Cave upptäcktes ganska sent och är därför välbevarad. Tack vare diverse mineraler så skimrade många av stalagmiterna (växer uppåt) och stalaktiterna (växer nedåt), därav grottans namn.

Droppformationer i taket som med lite fantasi ser ut som en havsmanet

För att ta oss runt i grottan åkte vi 'tube'. Guiden berättade att det fanns blinda fiskar i vattnet, men några sådana såg vi inte och jag skulle bli förvånad om de såg oss 

Alain och Holly som vi reste med

Vi fick även utforska grottan till fots på vissa ställen, här är Mattias påväg upp ur vattnet

Ser ni gubbansiktet i mitten högst upp på bilden? Eller är det bara jag som har en alltför kreativ fantasi?

På "land" fick vi se olika droppformationer samt resterna från olika mayaindianritualer

Framför ett "stelnat vattenfall"

Formationer i taket

"Jag har sett ljuset i slutet av tunneln"

Efter all buffémat på båten passade jag på att ta mig en simtur. Mattias tänkte tvärtom och passade på att vila armarna från paddling ett tag medan jag knuffade hans badring.   
I nästa blogginlägg, som blir det sista från resan, kommer bilder från den honduriska ön Roatán...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar