måndag 29 augusti 2011

Wine for dummies

Gårdagens vinprovning blev av ändå, efter lunch fick vi äntligen uppehåll i regnandet! Färden gick ut till Florida Orange Grove Winery i St Pete (40 min västerut) som också är Floridas näst största vingård. De hade vita-, mousserande- och roséviner gjorda på alla slags exotiska frukter och bär samt kombinationer där emellan. Turen började med en kort dokumentärsfilm om hur gången frukt till flaska går till. Sedan fick vi en guidad tur bland maskinerna för att därefter bege oss till baren där vinprovning väntade. Vår guide förklarade att eftersom amerikanare, till skillnad från européer, är uppvuxna på Coca-Cola och iste så uppskattar de inte stark vinsmak eller förstår sig på vad de olika franska druvnamnen innebär. Denna vingård hade därför satsat på att göra viner som ska attrahera de som inte kan så mycket om viner eller vuxit upp med smaken - d v s 'wine for dummies'. Och visst var vinerna läskande goda och lättdruckna!    

'Mango Mama', 'Key Limen', 'Florida Fever', 'Coco Polada'... bara namnen är ju tillräckligt för att det ska läska i gommen!

Vingården kunde stoltsera med hyllrad efter hyllrad av prisbelönta viner

Tre glada vinprovare... blivande sommelierer?
 
Vår favorit - Hurricane class 5 - ett namn som passar sig såhär under orkansäsongen.
Det är intressant hur den ena vingården aldrig tycks vara den andre lik, vilket gör det så mycket roligare att besöka vingårdar då man inte innan vet vad man kan vänta sig. Hittills har jag besökt fyra vingårdar. Min första var Xsara i Libanon för några år sedan och den var ganska snobbig med ett stort sortiment av vällagrade årgångsviner som fått ligga i de naturliga grottsystemen som låg i anslutning till vingården - som vi också vandrade igenom. Bartendern förklarade inte så mycket för oss utan förväntade sig att vi skulle vara ganska vinkunniga. Vingård nummer två var i januari då jag och mina föräldrar åkte till Schnebly Redland's Winery i södra Florida. Där bjöds det på fruktiga viner i en avslappnad atmosfär, men ändå med en känsla av klass då glasen skulle ha en speciell dimension för att ta tillvara på aromen vid snurrandet och så vidare. Här fick vi mycket information om de olika vinerna - men då var det å andra sidan en del av dem som var världsunika. Den tredje vingården jag varit till var den i södra Kanada som jag och Mattias besökte för någon månad sedan i Niagara. Där var det stor fokus på fruktodlingarna - som vi också såg från en tågtur, samt att vi för första gången kom i kontakt med Icewine. Jag ser därför fram emot att besöka fler vingårdar då 'been there, done that' tydligen inte gäller i detta fall.   

Efter vinprovningen åkte vi tillbaka mot Tampa, gled igenom den äldre och rika delen av staden med smala lummiga gator och gamla sydstatsvillor, tog ett glas vin på ett spanskt vinotek innan vi käkade middag på Longhorn Steakhouse.

Idag var planen att tillbringa vår sista dag tillsammans med lite brännande i solen, men vädret hade andra planer. Efter lite solande på förmiddagen har det mer eller mindre regnat under resten av eftermiddagen och kvällen. Dock hade vi uppehåll ett tag och for därför ned till en grekisk restaurang för en sista god middag. Nu håller vi tummarna att orkanerna håller sig ur vägen imorgon så Irene och Bertil får en problemfri resa hem!

1 kommentar:

  1. Ja, det var lite andra namn på vinerna än vad man är van vid.
    Återigen har du lyckats att hitta något som intresserar "era" gäster.

    Får verkligen hoppas att resan hem för mamma o pappa går "smärtfri".

    SvaraRadera