lördag 16 juli 2011

Två floridasvenskar och två länder senare...

Nu är vi återigen ute på roadtrip, denna gång i den östra delen av området som kallas "de stora sjöarna" i norra USA. I torsdags landade vi i Detroit, Michigan - känt för bilar, bilar och åter bilar (bl a Fords födelsestad och GM:s högkvarter). Detroit var en ganska mysig stad, men å andra sidan besökte vi bara strandpromenadsområdet i centrum vid Michigansjön, och kan väl därför inte påstå att vi fick någon helhetsuppfattning av staden den korta tid vi var där.

Stor sandskulptur vid strandpromenaden i Detroit


Skyskrapor i Detroits centrum, den högsta tillhör GM (General Motors).

Detroit visade sig ligga betydligt närmre den kanadensiska gränsen än vad vi trodde. En liten sidogata bakom ett parkeringshus i centrum ledde till en vägtunnel som på bara någon minut tog oss till staden Windsor i Kanada. Men trots att de båda städerna ligger så nära varandra skillde de sig ändå tydligt åt, bland annat på arkitekturen och människorna. På den kanadensiska sidan såg fler villor ut som lyxiga fjällstugor och på gatorna såg vi många asiater, till skillnad mot Detroit som hade många svarta amerikaner.

Min kärlek till Kanda verkar vara besvarad då de till och med döpt gator efter mig, sött! (Vi hittade inga gator som hette 'Mattias', men jag tror att de tycker om honom ändå...)

Efter Windsor följde fyra timmars långtråkig körning efter motorväg förbi jordbruksmark efter jordbruksmark innan vi äntligen kom fram till Toronto vid Ontariosjön - Kanadas största stad. Förvånade var vi att Kanada, som är världens näst största land efter Ryssland, inte har fler invånare än 2,5 miljoner i sin största stad. Men då är Kanda också bland världens mest glesbefolkade land.

I Toronto passade vi i alla fall på att besöka CN Tower - 553 meter högt och träffas av blixten i snitt 75 gånger per år. Det var länge världens högsta torn, men får nu nöja sig med att vara västvärldens högsta.


CN Tower

Självklart var vi tvugna att åka upp i tornet och kolla på utsikten, men passade också på att se en 4D-bio samt åka en helikoptersimulator med specialeffekter.

Utsikt från Tornet över Ontariosjön och några av skyskraporna


Uppe i utkikstornet fanns det sektioner med glasgolv så man kunde titta ned på marken ca 450 meter nedanför


Dagen till ära pågick det också en baseballmatch mellan New York Yankees och Toronto Blue Jays som vi kunde följa från ovan upp i tornet

Mattias uppe på en av observationsdecken, högt ovanför Torontos alla skyskrapor

Efter en natt i Toronto åkte vidare sydvästerut där vingårdarna avlöste varandra i det bördigqa sjölandskapet mellan Ontariosjön och Eiresjön. Vi besökte en av vingårdarna, som också hade stora fruktodlingar, där det även blev vinprovning.


Vingården

Mattias provsmakar viner

Ice wine - nytt för oss! Tydligen så plockas druvorna till isvin på vintern i december. När de sedan pressas kommer bara fruktjuice, inget vatten, ut vilket gör vinerna mycket sötare och lite tjockare i konsistensen.


Ett litet tåg tog oss på en guidad tur runt fruktodlingarna

Päron


Vinrankor


Gården hyste även en del djur, här bergsgetter som hade en egen höghöjdsbana


Efter vingården begav vi oss mot de mäktiga Niagarafallen, men det skriver jag mer om nästa gång...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar