onsdag 6 juli 2011

Floridas mest hatade kvinna just nu

Den största snackisen här i USA, på tv/twitter/gymmet/mataffären... är idag utan tvekan domen mot Casey Anthony - en nu 25-årig kvinna från Orlando som anklagats för att ha mördat sin tvååriga dotter, men som idag efter en månads juryöverläggning går fri. Det är svårt att förstå hur STOR denna rättegång varit och hur många människor som engagerat sig. Men tydligen har den varit en av USAs mest uppmärksammande med männskor campandes utanför domstolsbygganden och jämförts med fallet OJ Simpson - som 1994 gick också gick fri från mordanklagelser till mångas förvåning.


Den döda dottern och hennes mordanklagade, men nu friade mamma


Fallet i korthet:
Casey hade flera gånger inför vänner uttryckt att hon inte ville ha sin dotter. Hon bodde till en början hos sina föräldrar, men flyttade sedan till ett eget boende. Mormodern försökte få träffa sitt barnbarn, men fick hela tiden bortförklaringar. Efter en månad uppdagades det att barnbarnet hade varit försvunnet i en månad och hittades i död ett skogsparti utan att mamman Casey ens hade anmält att hon var försvunnen. På Caseys dator hittades flera sökningar på nackskador, vapen och kloroform (som även fanns i hemmet) och i hennes bil hittade spår som kunde komma från en död människa. Kloroformen som hittades i hemmet förklarade Casey med att hon några gånger hade sövt sin dotter då hon skulle ut och parta. Casey har dessutom ändrat sin historia flera gånger och ljugit för rätten. Därför var förvåningen stor då juryn efter en lång överläggning frikände denna kvinna - förmodligen mest hatad i USA idag.

Jag tycker detta fall är intressant ur flera aspekter. För det första tänker jag på den oerhörda pressen som juryn (som består av vanliga människor utan juridisk kunskap) hade på sig - att antingen ge en kvinna dödsstraff (eller i bästa fall 25 års fängelse utan benådning) eller helt fria henne. Vilket ansvar att ta för dessa vanliga civilister! För det andra förvånas jag av att denna kvinna bara dömdes för mened och inte för åtminstone vanvård av sitt barn. Är det ingen som tycker att det är fel att söva sitt barn med kloroform eller låta bli att anmäla om ens tvååring är försvunnen i flera veckor (under denna tid var hon istället ute och festade mycket och nämnde inte för någon att hennes dotter var borta)? För det tredje tänker jag på hur svårt det kommer vara för denna hatade kvinna att bygga upp ett vanligt liv utan att någon ur den stora massan som hatar henne 'gör en Dexter' och 'fixar bort' henne. För det fjärde ställer jag mig frågan om domen hade blivit annorlunda om denna kvinna hade haft en annan hudfärg än vit...

Men medan jag pumpade biceps på ett gympass och lyssnade på skvaller från de andra deltagarna om denna hatade Casey Anthony unnade sig Mattias ett konsertbesök nere på NHL-arenan. Mötley Crüe och Poison gästar nämligen Tampa ikväll! Hur konserten var får ni uppdatering om imorgon eftersom den fortfarande pågår.


Vi har föresten bokat en resa också som vi åker iväg på om en vecka, men mer om det imorgon...

2 kommentarer:

  1. Håller helt och fullt med om Dina åsikter. Verkligen intressant.

    Det gör ont i hjärtat att barn ska fara illa hos sina föräldrar och vara oönskade - när det finns så många barnlösa människor fyllda med kärlek bara de fick ett barn...

    SvaraRadera
  2. Sant så sant. Hoppfullt för världen i alla fall att så många människor reagerat på detta och inte bara låtit det passera som många andra tråkiga nyheter man matas med dagligen.

    SvaraRadera