måndag 18 juli 2011

Äntligen Amish!

Väl på den amerikanska sidan av gränsen åkte vi vidare sydösterut mot Cleveland, Ohio efter att först ha passerat staterna New York och Pennsylvania. Cleveland är bland annat känt som födelseorten för Rock n' roll och vi passade därför på att besöka Rock n' roll Hall of Fame.

Hårdrocks-staket med flames, kanske något för Ersforsen?


Cleveland - Rock ´N´Rollens födelsestad

Rock ´N´ Roll museum

Allting är större i USA

Efter Cleveland åker vi vidare sydösterut med målet att få se Amish-människor! Amish är en anabaptistisk kristen grupp som efter förföljelse i Tyskland flydde till USA på 1700-talet. De har idag ca 227 000 anhängare och bor främst i Pennsylvania, Ohio och Indiana. De anser att den tekniska utvecklingen har gått för långt och har därför valt att leva väldigt enkla liv utan elektricitet, telefoner och banklån. Alla maskiner som inte nämns i Bibeln, det vill säga de allra flesta, är också förbjudna. Men det mesta jag vet om Amish har jag lärt mig från låten Amish paradise, som du kan lyssna på här.

Lyckan var stor då vi redan efter några mil på Ohios landsbygd såg våra första Amishkvinnor utanför en bensinmack!

Amishförsäljare vid en bensinmack


Majsfält längs vägen

Väl i Indiana kom vi in i ett samhälle som hette Shipshewana - där majoriteten av befolkningen är Amish. Få elledningar och breda väggrenar för de hästdragna vagnarna, alkoholförbud i hela kommunen, människor i enkla kläder och stolpar att binda fast hästarna i utanför affärer skvallrade om att vi hade kommit rätt. Vi stannade till vid en av de lokala restaurangerna där Mattias passade på att ställa alla dumma frågor som jag själv inte vågade ställa om Amishkulturen, till servitrisen.
Amish gillar inte nymodigheter, 1 hästkraft skall det vara

Amish parkeringsplats utanför en utomhuskonsert

Efter en natt några mil norr om Shipshewana åkte vi vidare mot Michigansjön för att spana in en av Indianas större turistattraktioner, deras nationalpark vid sjön med ett rikt fågelliv och varierande ekosystem.

Indiana Dunes National Park, sand i stora lass

Stranden vid Michigansjön, Indiana

Nu är vi i Chicago, Illinois, så vi får se vad denna stad med omnejd har att bjuda på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar