måndag 13 december 2010

Senaste dagarnas väder = filmväder

Eftersom det inte har varit något gå-ut-väder de senaste dagarna så har det blivit en del filmtittande och jag måste säga att vi haft riktigt tur med filmvalen! En av filmerna vi såg var The next three days på bio. Den handlar om en man som försöker få ut sin livstidsdömda fru från ett fängelse och man får följa hans förberedelser, mycket spännande!


Den andra filmen vi såg var My name is Khan. Den handlar om en muslimsk, autistisk kille från Indien som flyttar till sin bror i USA när hans mamma dör. Han är genomsnäll och vill alla väl och därför blir det en chock för honom då flygplanen kraschar in i World Trade Center och människor runt om i USA, även hans närmsta vänner, helst plötsligt hatar alla muslimer och ser honom som en terrorist. Han bestämmer sig därför för att träffa presidenten så att han kan tala om att han heter Khan och inte är terrorist, men att få till en träff med presidenten är inte det lättaste... särskilt inte om man är muslim.

Filmen var helt klar bland de bästa jag sett på länge, gripande och ja, jag grät. Ni som älskade Forrest Gump och Slumdog Millionaire kommer inte att bli besvikna på den här filmen!



Dagen efter vi sett filmen sprängde sig självmordsbombaren i Stockholm och via de debattinlägg och artikelkommentarer som följde påmindes jag om hur tragiskt det är med främlingsfientligheten som finns bland oss svenskar samt hur få de individer är som faktiskt debatterar mot de främlingsfientliga kommentarerna. Alla muslimer tycks bli dragna över en kam och betraktas som terroristsympatisörer.

Något folk inte verkar tänka på är att det finns fundamentalistiska grupper och knäppgökar inom kristendomen också, exempelvis Ku Klux Klan och militanta abortmotståndare som mördar läkare och barnmorskor. Men precis som det bara är en litenlitenlitenliten del av de kristna som sympatiserar med Ku Klux Klan så är det bara en litenlitenlitenliten del av muslimerna som sympatiserar med självmordsbombare. I såväl Bibeln som Koranen står det att man inte ska döda så att påstå att självmordsbombare spränger sig i Islams namn är lika fel som att påstå att Ku Klux Klans lynchning och tortyr av den svarta befolkningen i USA är i Kristendomens namn.

Filmen gav en tydlig och klar bild av hur främlingsfientlighet och hat snabbt kan planteras och spridas i ett samhälle, vilket alltid drabbar oskyldiga. Jag är medveten om att slutet på det här blogginlägget inte hör till det vanliga "Åh vad vi har det bra trallalla"-köret, men sådana här frågor ligger mig varmt om hjärtat och jag blir därför upprörd när historien upprepar sig utan att vi tycks lära oss någonting.

2 kommentarer:

  1. ÅH! My name is Khan såg jag i förra veckan och den var verkligen bra! Har själv glömt recensera den på bloggen så det kommmer väl snart. Den var mycket rörande, lite smårolig och en söt historia. Filmen var bättre än jag väntat mej, hade ingen aning om vad det var för en film så den överraskade mej. Pelle har inte sett den men han borde nog göra det, han såg The Walking Dead-serien. Vi recenserar dock bara en bråkdel av allt vi ser, filmgalningar som vi är.

    Tack för mailet förresten, jättegulligt av Dej!

    *Kram*

    SvaraRadera
  2. Du talar som en sann religionsvetare!

    SvaraRadera