torsdag 30 december 2010

Panama del 1

Nu har vi kommit hem från vår semester i Panama och hoppas att ni alla haft en trevlig jul! De första två dagarna spenderade vi i huvudstaden Panama City och besökte bland annat en nationalpark bara en kvart ifrån centrum med vacker natur och många intressanta djur och växter som vi inte ens visste fanns!

Utsikt över Panama City från nationalparken.


Ett av djuren vi såg många av, men fortfarande inte har en aning om vad de kallas.


Strelizior(?) var bara en av alla vackra blommor som vilt växte här och var.


Och självklart fanns det lianer att leka Tarzan i!


Taggiga träd fanns det också gott om.


Längs med stigen vi vandrade fick vi akta oss för att inte trampa på någon av de flerfiliga och nednötta myrstigarna.

Efter nationalparken besökte vi en ö utanför staden som hade en konstgjord väg som förband ön med fastlandet och utsikt över såväl Stilla havet som över fastlandet.

Mattias promenerar efter den konstgjorda vägen


Tydligen är det Panamaniska idealet att man ska ha stora rumpor och en arm som hänger ut från huvudet, i alla fall om man ska tro denna skylt...


Rastplats ute i Stilla havet.


I ett träd vi gick förbi kryllade det av larver! Ca 12 cm långa och färggranna. Jag kunde inte bestämma mig för om de mest var äckliga eller vackra, men ett kort blev det i alla fall!

Men kanske är Panama mest känt för sin kanal som förbinder Atlanten med Stillahavet? Från ön kunde vi se Stillahavsporten in till kanalen, men åkte också till en av slussarna för att få oss en närmre titt...

Vi hade väl föreställt oss att det helt enkelt skulle vara en konstgjord flod, men det var betydligt mer avancerat än så med vattennivåer som korrigerades och tåg som drog båtarna genom slussarna... Jag hittade denna film på youtube som beskriver det lite bättre:

http://www.youtube.com/watch?v=EGMBUzFyVl4

Bilder från resten av resan får vänta tills imorgon...

1 kommentar: