lördag 9 juni 2012

Tillbakablick - Sweden vs USA

Fortsätter här vidare på temat Sweden vs USA. Men inte lika utdraget som i föregående inlägg.


Fördelar med USA   

  • Öppettiderna: Det var nästan aldrig som vi behövde tänka på att vi var tvungna att skynda oss dit eller dit innan de stängde. Shoppingcenter öppna till 22 alla dagar, Mataffärer och mackar öppna dygnet runt, inga begränsade öppentider under helgerna... Det finns till och med nattöppna gym och hårsalonger! Nu hemma i Sverige måste vi börja planera igen.    
  • Zipstängningar: Låter kanske trivialt, men faktum är att det är väldigt skönt med zipstängningar på skinkförpackningen/tomaterna, brödet, salladen, osten, baconet etc. så att man inte behöver flytta över dem till en ny förpackning så fort de är öppnade.
  • Handsprit: I USA finns ofta behållare med handsprit utställda lite överallt för att undvika spridandet av bakterier. Vid kundvagnarna på affären, på gymmet vid maskinerna, när man går in på restauranger, på flygplatser... Jag hoppas verkligen att denna service sprider sig till andra länder. En annan hygiengrej vi kommer sakna med USA är att många av de allmänna toaletterna har en pappersits man lägger över toasitsringen.
  • Engångspappersskydd för toasitsen
  • Servicenivån: När man kommer in i en affär blir man hälsad välkommen, kassapersonalen på affären småpratar vänligt med en, på restauranger får man påfyllning på sin dricka innan man ens har bett om det... kort sagt så är servicen så mycket bättre i USA än i Sverige.   
  • Solidaritet i trafiken: Det var många gånger som vi behövde köra ut på en hårt traffikerad väg och tänkte här kommer vi få stå hela dagen! Men vips så var det alltid någon vänlig själ som släppte in oss och även samma sak när man behövde göra filbyten med långa rader av bilar åt alla håll.
  • Pubkulturen: I USA upplever jag att man är socialare än i Sverige. Det är inget konstigt att börja prata med främlingar på bussen, be om telefonnummer och ta en öl tillsammans dagen efter. Många går dagligen på de många pubarna och socialiserar med den som råkar stå närmast. Jättetrevligt! I Sverige upplever jag det mer som att man umgås med den gruppen som man gick ut med istället för att lära känna nya människor och det är också vanligare i Sverige att man umgås hemma hos varandra istället för att umgås på pubar. Resultatet blir att man går miste om en massa härliga människor.  
  • Varupackarna: Snabbt blev man bortskämd med att ha andra som packade ihop varorna åt en på mataffären!

Fördelar med Sverige


  •  Jämställdhet: Det är bara att konstatera. USA lever fortfarande på 1960-talet. Mannen har press på sig att vara familjeförsörjare och anses som misslyckad och attraktiv på äktenskapsmarknaden om han inte tjänar storkovan. Precis som mannen bedöms utifrån sin ekonomiska status så bedöms kvinnan utifrån sitt utseende på äktenskapsmarknaden vilket pressar många kvinnor till kostsamma och smärtsamma skönhetsoperationer, hård träning, aldrig kunna unna sig något med kalorier i... hon förväntas dessutom vara hemma med barnen (några pappa-dagar för män existerar inte och den man som ber chefen om ledigt för att vara hemma med sin bebis blir nog utskrattad och betraktad som omanlig). Vidare förväntas kvinnor lyda under sina män. Det var mer än en gång som människor i min omgivning kommenterade att det var tur att jag hade en så snäll make som gav sitt tillstånd till mig att gå ut med mina kompisar utan honom och åka på resor utan honom. De blev varje gång lika förvånade då jag förklarade att jag och min man inte frågar varandra om lov om saker utan litar på varandra och vill att den andra ska göra sådant den tycker är kul och mår bra av - att vi faktiskt behandlar varandra som två vuxna självständiga individer. 
  • Mindre byråkrati: USA är mer fyrkantigt helt enkelt! Väldigt mycket pappersarbete, springades mellan olika kassor och ovilja att vara tillmötesgående. Svensk byråkrati är visserligen inte superflexibel heller (då skulle det inte vara byråkrati), men jag upplever att de lyssnar bättre, är mer tillmötesgående och hjälpsamma i att slussa en rätt.  
  • Inte samma drickssystem: I USA förväntas man dricksa 15-20 % för allt som är en tjänst som utförs. Ex. frisör, biltvätt, restaurang, bar, taxi, manikyr, väskbärare etc. Själv föredrar jag att ha priset för den utförda tjänsten inbakad i priset.  
  • Fikakulturen: I USA tar man en öl ute tillsammans, men att bjuda hem varandra på fika tycks inte existera. Som svenne har jag faktiskt saknat att sitta och äta kanelbullar och dricka kaffe hemma hos kompisar.   
  • Svenskar är i allmänhet mer allmänbildade: Kommentarer som "I really wanna travel to London's capital England, but I'm affraid I won't understand their language englandish", "so you're from Sweden? Cool! Have you ever been in Europe?" är det helt enkelt större risk att man stöter på i USA än i Sverige.   

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar