fredag 1 juni 2012

Roadtrip: Minneapolis, Minnesota

Idag kom vi äntligen fram till Minnesota - en delstat som lockat mig särskilt mycket med tanke på att så många svenskar flyttade hit i samband med utvandringen från Sverige på 1800-talet. Idag finns ca 4, 5 miljoner svenskar och svenskättlingar i USA, men bara ca 50 000 av dessa är födda i Sverige. Främsta anledningen till att så många flyttade till just Minnesota med omnejd var att jordbruksförhållandena påminde mycket om det svenska.

I Minneapolis, Minnesotas största stad, besökte vi the American Swedish Institute. Tyvärr fick vi inte ta några bilder inomhus, men huset var verkligen imponerande...

Mattias utanför American Sweden Institute
 ... en svensk startade upp en tidning i USA som han gjorde mycket pengar på och bestämde sig för att slå upp ett sagoslottsliknande hus i det rikaste kvarteret som en in-your-face-grej mot de knösar som hade bott där i generationer. Huset var i fyra våningar med sniderier och specialbeställda svenska kakelugnar i nästan alla rum med matchande takmålningar. Verkligen synd att vi inte kunde fota där inne... däremot tog Mattias ett smygfoto på dalahästen nedan som barn kunde åka på i några minuter för en dollar.

Stoppa-i-ett-mynt-och-rid-på-den-mekaniska-dalahästen
  Efter American Swedish Institute åkte vi vidare till ett av USA:s största shoppingcenter. Vi var där i ca fyra timmar och tog oss bara igenom en bråkdel! Dock blev det en del shopping bortgjort, vilket känns skönt. I shoppingcentret fanns också ett stort nöjesfält med diverse karuseller, berg-och-dalbanor etc. typisk Dubai-shoppingcenter-anda.

En liten del av nöjesparken inne i shoppingcentret
 Imorgon åker vi sydösterut till Milewaukee, Wisconsin där en kompis, Joel från Tampa, håller i en konsert i klassisk musik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar