onsdag 15 september 2010

Roadtrip: Dag 1 och 2

Vi började vår roadtrip genom att åka längst med Floridas västkust. På vägen var det mycket roadkills som det är efter alla vägar här. Jag påpekade för Mattias hur skönt det var att vi inte hade kört på något än och strax där efter körde jag över en stor svart orm som ringlade sig över vägen! Jag hoppas verkligen att det här betyder att jag nu gjort min kvot för roadkills och inte i framtiden kommer köra på nån av alla de gulliga djuren som man ser efter vägarna :S


Wakulla springs, utanför Tallahassee, som vi sedan åkte till är världens djupaste vattenkälla, hur djup har jag tyvärr glömt bort, men från botten hade de hämtat upp 4 kompletta skelett från mammutar och vid bra väder var vattnet så klart att man kunde se ned ända till botten på de benrester som fortfarande fanns kvar där samt allt djurliv. Vi åkte med båt längs med källan och floden som gick därifrån och till mexicanska golfen. Vi fick se några sköldpaddor, roliga fiskar, stora fåglar och alligatorer.

En fågel torkar vingarna i solen


Här spelade de in de första två Tarzanfilmerna, old style. Elefanter, zebror och apor lånades hit för att det skulle se ut som Afrika och efter filminspelningen flydde några apor vars avkommer finns i skogarna än idag.

Vi hade en bra guide som visste allt om alligatorer. De springer fortare än en häst på land, simmar 25 km/h, kan hoppa 1,5 meter rätt upp i luften och brukar på det sättet ta exempelvis rådjur som går ned till floderna för att dricka. En alligatorhane har aldrig systrar och en alligatorhona har aldrig bröder. Det beror på att könet bestäms beroende på vilken temperatur det är ute när äggen ruvas.

En sköldpadda solar lite på en stock vid flodens strandkant

Mattias provsatt en av bänkarna utanför Wakulla Springs, men hade sin egen åsikt om hur man sitter på en parkbänk...


Efter Wakulla springs åkte vi vidare längs kusten till Panama City. Efter en natt på ett motell for vi till en vacker nationalpark och hyrde en egen båt som tog oss ut till vackra sandstränder, snorkelställen etc. Vi såg bl a stingrockor, delfiner, lustiga fiskar, stora krabbor, en sandhaj m.m. när vi snorklade.

Ute på Shells Island i Mexicanska golfen. Kritvita stränder tack vare all Kvarts som spolats ned från Appalachiabergen. Just innan vi gick i och snorklade här framför mig såg vi en haj simma längst med stranden... ofarlig såklart! (tror vi)
Tyvärr trivdes insekter lika bra som oss ute bland öarna. Som f d hästtjej kom jag ihåg att mina hästar allt som oftast rullade sig i lera för att slippa insekter så jag rullade in mig i sand, vilken höll inspekterna borta ett bra tag! :)




Kapten Mattias rattade båten...


...och jag hoppade i och knuffade när vi gick på grund!



På kvällen anlände vi (nu återigen med bil) till Pensacola (i västra Florida mot gränsen till Alabama) där Mattias kollega Larry bor tillsammans med sin fru och 8(!) barn. Tidigt på morgonen dagen efter tog Larry med oss ut på en kajaktur. Det var otroligt vackert och fridfullt att paddla sig fram nästan jämns med vattenytan. Även här fanns mycket intressant djurliv och efter någon timme började några stuntflygare med sina jaktplan ha övning ovanför oss så det var riktigt kul att se!



På mexicansk restaurang med grymma Margaritas
tillsammans med Larry och hans fru Mary-Anne

Nu har vi kommit fram till New Orleans i Louisiana så vi får se vad den här staden har att erbjuda :)

4 kommentarer:

  1. Sköna bilder och intressant läsning! Fortsätt så :)

    Alligatorer skulle man nog inte vilja stöta på efter den här informationen. Nu låter ju hajar i havet inte så värst farliga längre...eh!

    Trevligt med nya bekantskaper, nya ställen och nya upptäcktsfärder! Det suuuuger i restarmen! Pelle babblar mest om att resa igen ;D

    Kram på Er!

    SvaraRadera
  2. Ja, ibland vet man för mycket för sitt eget bästa ;) Vars planerar ni att resa då? Håller med dig om att resande kan man aldrig få för mycket av! :) Kram

    SvaraRadera
  3. Vi har väl inga planer just nu, att vi redan haft sju veckors semester iår och i jan+feb varit på två utlandsresor och en roadtrip i Svergie redan känns jätteavlägset och vi VILL ut och resa igen - REDAN! Börjar man bli bortskämd tro??? ;)

    Men just nu vill vi åka till flera ställen i världen, minst tre i vart fall. Men det blir att vänta lite, det händer grejer på hemmaplan så vi kan inte åka nånstans nu.

    SvaraRadera
  4. Kul att läsa och att få se att ni har det bra. Längtar redan att komma och hälsa på. Ska till Barcelona i mitten av okt. på kurs. Men det blir nog inte lika äventyrligt som ni!
    Ha det så bra!

    SvaraRadera